tirsdag 11. mai 2010

Postordrehage – ikke helt som forventet


Her forleden dag dukket endelig pakken fra Bakker opp på posthuset. I en bitteliten eske på 6 kg hadde de fått plass til 36 hekkeplanter, et kirsebærtræ, et blodlønntre, en viftelønn og tre hortensia. Innholdet i esken var noen bittesmå planter, i vinterdvale…! Stakkars blodlønnen var kun en pinne med røtter. Alt er forøvrig plantet, jeg er veldig spent på om det skjer noe etterhvert.
Dette blir nok siste gangen jeg nettshopper planter. Liker å se hva jeg får! Leveringen var urimelig lang også. Saken i den røde potten er japansk blodviftelønn, og den visne tingen i zinkpotten skal forestille en hortensia. Lurer på om den kommer seg???
Foto: @Hip Spaces

NIButfordring mai: Uteplass


Vis oss din uteplass! Lyder oppfordringen fra NIB. Jeg må nok innrømme at uteplassen ikke er helt på plass enda. Det er fortsatt litt for kaldt til virkelig å nyte livet utendørs, vi bor dessuten i et splitter nytt hus med en litt uferdig hage. Vi har store planer for årets sesong, så neste år kanskje? Her er uansett en sammenstilling av “utelivet” så langt. Noe fra i fjor og litt fra i år :-)
Bambus Fargesia murielae
Foto: @Hip Spaces

onsdag 5. mai 2010

Snedige hagedetaljer


Litt farge i spedd en dose humor er lik suksess :-) I min øyne i alle fall. Her er noen kreative hagedetaljer jeg har plukket opp på Living Etc.
hagedetaljer
Foto: Living Etc

mandag 3. mai 2010

Alt du lurer på om Bambus


Få planter er så takknemlig å dyrke frem som bambus. Bambus er en generell betegnelse på et sted mellom noen hundre og ett tusen arter i flere planteslekter i gressfamilien. De fleste artene av bambus er treaktige, og enkelte kan også bli høye som trær. (kilde: Wikipedia).
Når du velger bambus bør du tenke på hva du skal bruke den til. Det finnes bambus som blir oppmot 6 m høy, det finnes saktevoksende, rasktvoksende, bambus som formerer seg som ugress osv. Bambus som egner seg til hekk (Fargesia murielae, Phyllostchys), som solitærplante ( s k pachymorpha rhizomer) og markdekker (Sasa, Sasaella og Pseudosasa).
Bambus består stort sett av blad og rør. I en lekker lysgrønn farge som egner seg godt som kontrastplante til f.eks. Hosta, Ligularia, Astilboides og Petasites. Visste du forresten at bambus er vintergrønn?
Slik fungerer bambus
  • Det er et gress og består av en stamme, som vi gjerne kaller for rør, samt grener og blader
  • Røret vokser kun under en sesong, kan i Norge vokse opp mot 20 cm per døgn (!)
  • Et rør har en livstid på ca 10-20 år, deretter dør det. Planten har etablert nye og kraftigere rør. Den dør altså ikke.
  • Bambus bytter vanligvis blader under vekstsesongen
  • Blomstringen kan ta livet av bambusen din, men ikke alltid. Det er umulig å stoppe blomstringen.
  • Bambus er  utmerket “krukkeplante”. Den krever veldrenert jord og regelmessig vanning og næring. Må ikke overvannes.
  • Bambus skal helst plantes om våren.
  • De liker det mest av jord, bortsett fra tørr og sandaktig, samt ekstrem bløt og udrenert jord.
  • Liker både full sol og halvskygge
  • Tilsett næringsmiddelet kisel om du vil ha lekre frodige planter. Dette finnes i bladene til bambusen, la derfor visne blader rotne i jorden til planten. Ikke fjern dem.
  • Vil du ha flere planter? Den beste måten er rett og slett å dele den du har. Ta opp roten, brukk en spiss spade og del den i ønsket størrelse. Plant således på ønsket plass eller i krukke. Dette bør gjøres på våren.
  • Bambus skal beskjæres, enten på våren eller sensommeren avhengig av hvilken art du har. Utrensing av døde rør og begrensning av vekst. Du kan fremheve rørene ved å klppe bort de nederste grenene.
  • All bambus er spiselig.
(Tipsene er hentet fra boken Gress & Bambus)
Jeg har gått til innkjøp av 2 stk Fargesia Muriela på plantasjen. Skulle egentlig hatt to til, men de hadde ikke fler. I følge mitt planteleksikon skal denne arten bli ca 200-400 cm. Dette er den mest vanlig og kjente bambusarten her i vesten. Det er en grasiøs plante med overhengende vekst. Den ansees som herdig ned til -20 til -26 grader. Rørene er gulgrønne, 0,5-1,4 cm i diameter. Dette er en bergbambus, oppdaget av Ernest  Wilson som oppkalte den etter sin datter Muriel.
De drukner i krukkene sine stakkar. Jeg skal plante dem om. Større potter kjøpes inn i ettermiddag.
Bambus Fargesia murielae
Foto: @Hip Spaces

søndag 2. mai 2010

Opphøyde blomsterbed


Enten du skal anlegge en liten grønnsakshage eller ønsker et stilrent uttrykk på blomsterbeddene kan opphøyde bed være tingen. I Gros Hage selger lekre “Landbed“, eller høybed om du vil i galvansiert stål eller margeritten rust. Kjempefine. Selv har jeg anlagt en liten grønnsakshage i to pallekarmer. Bilder kommer etterhvert :-) Disse høybeddene har jeg funnet på nettet:
Blomsterbed
Foto: Flickr

Hagetrapp?


Et av flere prosjekt som gjenstår i hagen er ikke mindre enn 3 hagetrapper. Vi har en skrå tomt, hvor hovedhagen er på øvre plan og gårdsplassen på nedre. Men både øvre og nedre plan har to nivåer hver. Altså vi trenger en 4 stegs trapp i forhagen/gårdsplassen. Den tenker jeg skal være i stein. Deretter må vi ha en utetrapp fra nedre plan til øvre. Den blir lang – her vurderer vi blant annet tre. Deretter trenger vi en trapp på ca 7 trinn på øvre plan opp til gruset nivå. Gru og skrekk. Mye arbeid med trapper.
Her er litt inspirasjon:
hagetrapp
Foto: Flickr

Min drømmehage


Jeg henter inspirasjon fra denne moderne hagen. En oase med miks av treverk, stein, plen og vann. Jeg vil ha:-) Et sted man virkelig kan slappe av og bare nyte tilværelsen. Sjekk den tøffe buddahen i pergolaen.
Foto: Flickr

lørdag 1. mai 2010

Hagetips for mai


Hurra alle sammen det er mai! Har du ikke gitt hagen mye oppmerksomhet er det på tide å begynne nå. Her kommer noen kjappe hagetips for mai måned:
  • Rak plenen slik at du fjerner alt gammelt gress
  • Kalk hvis en pH-test viser at joreden er kjemisk sur
  • Gjødsle med ca 2 kilo fullgjødsel til 100 kvm plen
  • Er det hull/skader i plenen? Fyll på med en blanding av sand og veksttorv der det er skader
  • Flere av sommerens planter kan du så rett på friland nå (så sant frosten er borte).
  • Vårlig klipp av de vintergrønne
Related Posts with Thumbnails